Star Wars – Darth Bane Trilógia

Az biztos, hogy csak az igazán elkötelezett Star Wars rajongók lehetnek kíváncsiak arra a tavaly megjelent trilógiára (A pusztítás útja, A Kettő Szabálya, A gonosz dinasztia), amely Darth Bane, a Sith Sötét Nagyurának élettörténetét dolgozza fel.

Ez a mű azért érdekes, mert a filmekkel, sorozatokkal, regényekkel és videojátékokkal folyamatosan bővülő Csillagok Háborúja univerzum alkotói az arra érdemes figurákat és kalandjaikat mindig megörökítik valamilyen formában, de eddig – kevés kivételtől eltekintve – főleg a Világos oldal hőseit preferálták.

Ebben a sorozatban viszont egy újonnan kitalált sötét nagyúr figurája, és rajta keresztül az egész Sith filozófia az eddigieknél behatóbban ismertetésre kerül, ebben a formájában pedig nem csak a legendárium bővült, hanem az egymással örökké harcban álló Jó és Gonosz közti filozófia is mélyrehatóan megérthető. Mivel George Lucas egy, az ősi mítoszokból sokat merítő modernkori népmesét alkotott meg, ezért a látványelemeken túl a témával behatóbban foglalkozó rajongók erre is nagy hangsúlyt fektetnek. Így az érem mindét oldala megismerhető, és végre mindkét fél elfoglalja az őt megillető helyet ebben a végtelennek tűnő történet folyamban Persze korábban is voltak már leírások és instrukciók ezzel kapcsolatban, mégis a Darth Bane trilógia az, ami leginkább segít megismerni a lényeget, úgy, hogy közben egy érdekes, több szálon futó, egész emberöltőt feldolgozó saga elevenedik meg előttünk. Bane figurája azért bír kiemelkedő jelentőséggel, mert ő az aki megalkotta – pontosabban újra bevezette – a Kettő Szabályát, vagyis, hogy mindig csak két Sith létezhet, se több se kevesebb: az egyik aki birtokolja a hatalmat, és a másik, aki sóvárog a hatalom után. Vagyis ő az a személy, akire visszavezethető az a gondolkodásmód, amit megismertünk a két, kultikussá vált filmtrilógiában és az azokhoz kapcsolódó kiegészítő történetekben.

Mielőtt bővebben boncolgatnánk a sorozatot, érdemes egy kis kitérőt tennünk: jó két évtizeddel ezelőtt kezdődött a Star Wars reneszánsz, mikor is gombamód szaporodtak a hivatalos és nem hivatalos folytatások, amelyek egy-egy, már korábban megismert hős privát kalandjait, vagy előzmény történetét dolgozták fel. Ezen művek közt akadt jól eltalált sztori és rémesen gagyi utánérzés egyaránt, de általános probléma volt, hogy a történetek rendszeresen logikai bakik hibájába estek, így a különböző rajongói platformokon egyfajta szellemi állóháború alakult ki. Később a filmtrilógiából ismert szereplőktől és világtól időben és térben elszakadva jelentek meg olyan kiadványok, amelyekben már új szereplők, új korok és új történetek adtak lökést a kissé unalmassá és erőltetetté váló folytatásoknak.

A szülőatya George Lucas az eseményeket látva egy idő után kezébe vette a gyeplőt, egyrészt megelőzendő saját legendájának szétesését, másrészt meglátva a rajongók által teremtett piaci rést.

Bár kezdetben az ő irányítása alatt kiadott úgynevezett hivatalos történetekben is előfordultak figyelmetlenségek, egy idő után helyreállt a rend és a béke a galaxisban és – ha néha fanyalognak is s rajongók – mostanában mar inkább színvonalas és a hibákat nélkülöző dolgok jelennek meg, legyen szó könyvről, képregényről vagy videojátékról, és ezek története mindig beilleszthető a korábban megismert cselekményekbe. Érdekesség, hogy a jelen cikkben taglalt trilógia főszereplője, Darth Bane is először az angol nyelven Jedi Vs. Sith címmel megjelent képregény sorozat egyik szereplőjeként bukkant fel. Később valaki valahol úgy döntött – nagyon helyesen – hogy erre a figurára érdemes egy nagyobb volumenű regényfolyamot áldozni. A feladatot az ifjú titán, Drew Karpyshyn író kapta meg, aki debütáló sagájával elsőosztályú névjegyet tett le az asztalra, ezzel a belépővel azt hiszem, sokáig maradhat még a LucasArts hivatalos írója és reményeim szerint sok jól megírt regénnyel örömet okozhat nekünk, olvasóknak.

Magyarországon a Szukits kiadó gondozásában megjelenő hivatalos kiadású regények – mint például az írásom tárgyat képező sorozat – igazi csemegét jelentenek minden Star Wars fanatikus számára.

Kanyarodjunk vissza az eredeti témához: a trilógia első kötete a Pusztítás útja című regény bemutatja a főhős Dess – a későbbi Darth Bane – lepusztult bányabolygón induló sanyarú gyerekkorát, amelyben két fontos tényező van: a frusztrált és erőszakos apa figurája, illetve a furcsa dolgok, amik a kisfiú Dessel történnek, és sokszor segítik őt a bajban. Előre látja a jövőt, legyen szó közelharcról vagy szerencsejátékról. Ez bizony az Erő megnyilvánulása, bár nyilván főhősünk ezt akkor még nem tudja.

Továbbszőve a történetet abba is betekintést nyerünk, hogy a testben és lélekben egyaránt megkeményedett, becsvágyó ifjú hogyan jut arra az elhatározásra, hogy szembeszegül sorsával, és kilép az egész életen át tartó rabszolgasors csapdájából, mert hiszi, hogy ő többre hivatott. Beszűkült életterét elhagyva rögtön egy galaktikus háború kellős közepébe csöppen – ami nem meglepő módon a Jedi és a Sith Rend közt zajlik.

Dess beáll Sith katonák közé és különleges képességeinek köszönhetően közkatonából hamar sikeres parancsnokká válik. A sereget vezető sötét nagyurak is felfigyelnek a rá, gyakorlatilag ez menti meg attól, hogy a kegyetlen megtorlást el tudja kerülni egy parancsmegtagadás alkalmával. A haditörvényszék helyett a Sith akadémiára kerül, ahol elkezdődik az igazi kiképzés, és megismerkedik az Erővel, megtanulja, hogy képességeit hogyan fejlessze és használja tudatosan. Tehetséges diáknak bizonyul, és elég becsvágyó ahhoz, hogy ne elégedjen meg a tanáraitól kapott tudással, hamarosan a tiltott gyümölcsnek számító ősi tekercsek tanulmányozásába fog. Így rövid idővel szembefordul mestereivel, és rádöbben, hogy csakis akkor reménykedhet a Rend győzelmében, ha visszatér annak ősi hagyományaihoz, ha elveti mindazt, amit tanult, és a legelső Sith-ek rég elfeledett bölcsességéből merít – hogy a hamvaiból mindannak, amit meg kell semmisítenie, megteremthesse a sötét oldal új korszakát.

A regény befejezésekor a galaktikus háború utolsó mindent eldöntő összecsapásában a Sith Nagyurak seregére megsemmisítő csapást mérnek a Jedik, és abban a hitben élnek, hogy a Rendet végérvényesen kiirtották, pedig Bane – saját terveihez híven – életben marad, ráadásul a csata helyszínén talál egy Eső nevű bennszülött kislányt, aki csodálatos képességekről tesz tanúbizonyságot. A mester úgy érzi megtalálta a tanítványát, így megkezdheti grandiózus tervének megvalósítását, vagyis az ősi Rend feltámasztását – természetesen bujkálva, figyelve arra, nehogy a Béke Őrzőinek rendje túl korán felfigyeljen rá.

A folytatás a Kettő Szabálya címet viseli, és jó 10 évet ugrik a történetben. Eső felvette a Darth Zannah nevet és hűségesen szolgálja mesterét – noha nagyon fiatal még -, természetes és erős kötelékek fűzik a sötét oldalhoz. A képességei alkalmassá teszik arra, hogy egy napon átvegye az örökséget, és folytassa a mestere által megkezdett hadjáratot, amelynek célja a Jedik megsemmisítése és a Galaxis feletti uralom megszerzése.

Ám van egy nyughatatlan Jedi lovag, aki szintén ott volt a 10 éve lezajlott csata helyszínén: Johun Othone, a legendás Hoth tábornok padavanja. Johun nem tud megszabadulni gyanújától, hogy legalább egy Sötét Nagyúr túlélte a háborút. Miközben Bane továbbra is ősi ereklyék és tudás után kutat, hogy hatalmát egyre gyarapítsa, Johun folyamatosan nyomoz utána. Mindeközben más probléma is akad: Zannah szembekerül saját múltjával, és elkezd kételkedni a Sötét oldal hatalmában.

A regényíró gördülékenyen és élvezetesen fonja a történet minden fonalát, ráadásul az első kötetből ismert néhány szereplő is előkerül, így a végére egész érdekes mellékszálak kerülnek elindításra.

Az első kötet gyakorlatilag a Sith Sötét Nagyurának megszületésének krónikája volt, a második rész viszont már egy ereje teljében lévő karaktert mutat. Ezt a részt letéve szinte azonnal el is kezdtem a folytatást olvasni, roppant érdekfeszítő és talányos volt a befejezés, kíváncsian vártam a végkifejletet.

A trilógia utolsó kötete a Gonosz dinasztia, amelynek sztoriját már a könyv elolvasása előtt be tudjuk határolni: a második részhez képest újabb 10 év telt el, itt a végső összecsapás ideje, mikor a Sith Mester és tanítványa megvívnak egymással, hogy eldöntsék, kié lesz a hatalom. A kérdés csak az, hogy mindez hol és hogyan történik…

A befejező résznek a két Sith vetélkedése adja a gerincét: Bane és Zannah itt már inkább ellenlábasok, és egymás ellen szövik az intrikákat. Miközben Bane egy ősrégi ereklye nyomába ered – melytől azt reméli, hogy megleli az örök élet titkát -, Zannah úgy dönt, hamarosan átveszi a Mester címet, és tanítványt kezd keresni magának. Persze egyikük sem tudja pontosan, hogy a másik merre jár, mit csinál, de céljai elérése érdekében mindketten nyomoznak a másik után.

A második kötetben elindított mellékszálak is tovább folytatódnak, és igen érdekesen befolyásolják a sztori alakulását. Ráadásul olyan új mellékszereplők is megjelennek a két vetélkedő holdudvarában, akiknek figurája, előtörténete vagy cselekedetei még tovább bonyolítják a cselekményt. Érdekes és érdekfeszítő fordulatokat követően a regény végén persze megtörténik az elkerülhetetlen, de olyan kettős csavarral lett befejezve az egész, hogy azt mondtam: ilyen jó regényt igen régen olvastam.

Persze a poént nem lövöm le, aki kíváncsi járjon utána… :D

Az eredeti cikk itt olvasható: www.basszusmagazin.hu

Miről szól az oldal ?
A zenei vetélkedők résztvevőiről megtudhatsz mindent hasznos információt. Visszanézheted a tehetségekről készült online videókat az RTL és a TV2 csatornának köszönhetően. Minden héten kiesik egy kis csillag ahogy közeledünk a döntőhöz. Az X-Faktor már a sokadik szériát indítja el, de ismét mindenki várja az adásokat.... szóval az idei év is az X-Faktor éve lesz. A Megasztárt most a Voice színpada váltja, ahol ismét fiatal tehetségek mutatkoznak be. Most a legújabb durranás a Voice. Alig több mint két éve indult Hollandiából és máris forradalmasította a zenés műsorokat, szerte a világon.

A tehetségkutató műsorokon kívül itt még rengeteg friss zene hírek várnak. Programok, hírek, rendezvények... Ha hétvégenként bulizni szeretnél menni, akkor itt néz körül, mert rengeteg programajánlattal kedveskedünk nektek. És oldalunk most már kibővült a zenei toplistákkal, a zenei magazinokkal és a zene küldő menüponttal is, itt tudod kedvenc zenei videóidat beküldeni. Oldalunk nem támogatja az illegális zeneletöltést ezért ilyen lehetőséget ne is keressetek, viszont hasznos útmutatót találhattok a legális zeneletöltésről itt: Zene letöltés ingyen YouTubeEsemény kereső

2021. június
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930