Rhoda Scott, a Hammond királynője újra Budapestre érkezik

Rhoda Scott, a Hammond királynője újra Budapestre érkezik

A „Masters & Pieces” koncert keretében olyan négy élő legenda lép színpadra, mint Rhoda Scott, a Hammond-orgona királynője, Roby Lakatos, az „unortodox” cigány fúziós zene” atyja, Lisztes Jenő a cimbalom csodálatos művésze és Marian Mexicanu, a harmonika császára.

Rhoda Scott
A Hammond-orgona világszerte elismert királynője. A Kodály-módszer és Bartók Béla népdalgyűjtésének kutatása mélyítette el magyar zene iránti rajongását. A „Mezítlábas grófnő” zsenialításával és kifinomult zenei tehetségével évtizedek óta generációkat bűvöl el, a kihívások művésze, ami a zene területén a folyamatos kísérletezést és a szabad improvizációt jelenti számára. Az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője. Egészen fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, és hamar kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituális hangzásvilág keveréséhez, melyhez a jazz szabadságát párosította.

1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres jazz zenész Count Basie, aki meghívta a harlemi klubjába. Itt olyan ikonokkal találkozott, mint Louis Armstrong, Ella Fitzgerald és Ray Charles. Stílusára jelentős hatása volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, aki olyan neves tanítványokkal büszkélkedhetett, mint Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand. Azóta töretlen sikerrel játszik a világ nagy színpadain, fellépett már a Szigeten és Budapesten is több alkalommal.

Forrás: Koncert.hu