Régi kedvenceink: INXS

Az 1977-ben alakult INXS az AC/DC mellett az ausztrál zenei világ legfelkapottabb exportcikke volt  a ’80-as és ’90-es években. ÉS az INXS volt az a zenekar is, amelyik – bár a rock felől közelített – a legpopulárisabb muzsikát játszotta, olyan módon, hogy a szőrös tökű rockereknek sem volt ciki felvállalni azt, hogy szeretik ezt a zenekart.

A dallamos soft rockot prezentáló csapat lassan ért be: bár már korai lemezeikkel (INXS – 1980, Underneath The Colours – 1981, Shabooh Shoobah – 1982, The Swing – 1984, Listen Like Thieves – 1985) is szép sikereket arattak, az igazi világhírt az 1987-es Kick hozta meg számukra, amelyen olyan világslágerek szerepelnek, mint a New Sensation, vagy a Devil Inside.

A szekér beindul, a sikerlemezt pedig 1990-ben követi az X, az erről kimásolt kislemezek (Suicide Blond, Disappear) pedig mind a Billboard TOP 10-ben kötnek ki. A zenekar végérvényesen befut, a lemezbemutató turné záró állomásán, Londonban 74000 rajongó kíváncsi az INXS-re, és Micheal Hutchence Kylie Minouge-gal induló románca pedig csak fokozza a médiaérdeklődést a csapat iránt.

Ebben a felfokozott hangulatban jelenik meg 1992-ben a Welcome To Wherever You Are, majd alig egy évvel később a Full Moon, Dirty Heads.

Az irtózatos pörgés kikezdi a zenekar tagjait, így jobbnak látják visszafogni a tempót. Ekkor már a banda abszolút szupersztár, emblematikus alakja pedig Michael Hutchence, a karizmatikus énekes és dalszerző.

1993 és 1996 közt néhány nagyobb szabású fellépést iktat csak be a csapat, közben az új dalok írására koncentrálnak – és élik a boldog milliomos rocksztárok életét, valósággal fürdőznek a népszerűségben, a tagok közben filmzenéket írnak, sőt az énekes színészként is kipróbálja magát.

1997-ben megjelenik az Elegantly Wasted, ami első körben nem hozza a korábbi lemezek sikerét, azonban egy tragédia hirtelen újra a zenekarra tereli a figyelmet: a zenészként, színészként is ismert énekest, Michael Hutchence-t holtan találják egy szállodai szobában. Halálának körülményei máig tisztázatlanok…

A hír sokkolja a zenekart, a médiát és a rajongókat egyaránt, az éppen zajló világ körüli turné értelemszerűen félbeszakad…
Sokan temetik a csapatot, de néhány hónap hallgatás után közleményt adnak ki: folytatják, és egy új énekes keresésével foglalatoskodnak.

1998-99-ben csak néhány nagyszabású rendezvényen érhető tetten az ausztrál sztárgyár, ahol olyan vendégénekesekkel egészülnek ki, mint Terence Trent D’Arby vagy Russel Hitchcock… A közönség reakciója azonban nem egyértelműen pozitív, igazából mindenki Hutchins-t hiányolja.

2000-ben csatlakozik a csapathoz Jon Stevens, de itt sem egyértelmű a közönségsiker, ráadásul az új dalok írásakor megerősítést nyer, hogy a zenekar és az új tag közt nem megy zökkenőmentesen a közös munka.Nem is sikerül új lemezt készíteni, 2003-ban Stevens kikerül a kötelékből, 2004-ben pedig RockStar: INXS címmel valóságshow-t indítanak annak érdekében, hogy megtalálják Hutchince utódját. Az új énekes végül egy fiatal, de tehetséges srác, J.D. Fortune lesz, akivel gyorsan el is kezdenek felvenni egy új anyagot. 2005-ben meg is jelenik a Swich, ami nem szerepel rosszul a slágerlistákon, de természetesen meg sem közelíti a korábbi évek sikereit. Ez a jelenség aztán jellemző is lesz a csapat karrierjére: újraindulnak, turnézgatnak, és van világszerte egy bázis akik kitartanak mellettük, de igazán nagy tömegeket már nem tudnak megmozgatni. A Fortune féle INXS felállás 2010-ben egy újabb lemezt, az Original Skin-t is megírja és piacra dobja, de ez már eléggé erőtlen produkció. 2011-ben újra frontember nélkül marad a csapat.

Az elmúlt egy év néhány média-megmozduláson kívül semmit nem tartogatott a zenekar számára, és november 12-én – érdekes módon épp Micheal Hutchence halálának évfordulóján – az INXS tagjai bejelentették: 35 év után feloszlatják a zenekart.

Úgy látszik a ’80-as ’90-es évek fordulójának egyik legnagyobb zenekara 1997 óta légüres térben mozgott, Michael Hutchence halálát sosem tudták kiheverni. Vérző szívvel, de le kell írnom: tényleg itt volt az ideje a feloszlásnak…

Kiss UtolsóCsillagharcos Ákos

Az eredeti cikk itt olvasható: www.basszusmagazin.hu

Miről szól az oldal ?
A zenei vetélkedők résztvevőiről megtudhatsz mindent hasznos információt. Visszanézheted a tehetségekről készült online videókat az RTL és a TV2 csatornának köszönhetően. Minden héten kiesik egy kis csillag ahogy közeledünk a döntőhöz. Az X-Faktor már a sokadik szériát indítja el, de ismét mindenki várja az adásokat.... szóval az idei év is az X-Faktor éve lesz. A Megasztárt most a Voice színpada váltja, ahol ismét fiatal tehetségek mutatkoznak be. Most a legújabb durranás a Voice. Alig több mint két éve indult Hollandiából és máris forradalmasította a zenés műsorokat, szerte a világon.

A tehetségkutató műsorokon kívül itt még rengeteg friss zene hírek várnak. Programok, hírek, rendezvények... Ha hétvégenként bulizni szeretnél menni, akkor itt néz körül, mert rengeteg programajánlattal kedveskedünk nektek. És oldalunk most már kibővült a zenei toplistákkal, a zenei magazinokkal és a zene küldő menüponttal is, itt tudod kedvenc zenei videóidat beküldeni. Oldalunk nem támogatja az illegális zeneletöltést ezért ilyen lehetőséget ne is keressetek, viszont hasznos útmutatót találhattok a legális zeneletöltésről itt: Zene letöltés ingyen YouTubeEsemény kereső

2021. január
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031