Ozone Mama lemez- és koncertkritika – mintha saját maguk tribute bandája lennének  

Minekutána egész szombaton azt lehetett nézni az ablakból, hogy esőke és szemerkélés óránként egymással helyet cserélnek, vártam az estét, hogy valami izgalmas is történjen. Az Ozone Mama napokban megjelent lemezéről, jó pár zenei oldal mondott el a pozitívumot, de a fesztblog ha teheti inkább a lemezbemutató után mondja el. Több okból is, a mastert keverhették balról jobbra, meg a Béla rá is szájharmonikázhatott csak nem jön velünk fellépni, aztán lehet rajta még Sacika is, aki meg tök jól vokálozik, de olyan furán néz ki, hogy még nem fedezték fel, na ezért nekünk pont az élő produkció az, amit látnunk kell.

Tömegközlekedésről leszáll, Gozsdun kapuján belép, átvergődik a megázott királylányok melyik teltházas trendi helyre üljünk be csapatán. Ügyesen kikerüli a részeg angolok legénybúcsúját, de úgyis egy a füledbe fog üvölteni. Ha azt kiabálja p.na, akkor már köszönik, egy budapesti estén túl vannak, ha pedig azt hogy Manchester, akkor csak a délutáni géppel szálltak le. Szóval érkezés, fizetés, lépcsőn lemegy a Manóba. A pince szépen megtelt, csak az elnézését ma nincs ruhatár sajnálkozás a koncert második percében kezdett izzasztó és bosszantó lenni.

Who’s who

Némi Ozone Mama (OM) töri: 2012-ben első nagylemezük megjelenése évében elhozzák a Fonogram év felfedezettje díját, majd 2013-ban ők a Hard Rock Rising magyarországi nyertesei, megjárták az Egyesült Államokat és hazai fesztiválokat. Zenéjük a rock hőskorszakába, a 60-as 70-es évek világába repít vissza, így ennek megfelelően angolul is énekelnek. Az együttest négyen alkotják, közös bennünk a zene szeretete és az arcszőrzet. Az énekes olyan, mint én voltam egyetemistaként, fürtös göndör haj, mintha most lépett volna ki a Hair-ből. Gulyás Máté a dobos, messziről olyan Bräutigam (ős-Kispál), közelről, meg mint egy főállású dobos. Gábor Andris úgy néz ki, mint az a hosszú hajú srác az évfolyamodról, akinek az a vágya, hogy egyszer egy elismert együttest alakítson. Dobos Gergő basszer pedig… képzeljük el Árpa Attilát, barkóval és némi konttyal.

Lemezbemutatózunk Ozone Mamáéknál. Eddig tetszik minden. #ozonemamaband #gozsdumano #fesztblog

A photo posted by fesztblog (@fesztblog) on Oct 10, 2015 at 1:48pm PDT

Sonic Glory

Az új album dalsorrendjét megtartva mindenféle kecmec nélkül kezdték el játszani a számokat. A Good Times Roll, meg is adta a szimpla felütést, ha egy fesztiválon valaki elhaladna a színpaduk mellett, akkor pár taktusból is rájöjjön, hogy érdemes lehet a következő számot is megvárni. Az első nagy fesztiválok képi anyaga ugrik be, minden rendben, virágkoszorús lányok rázzák a combjukat a réten. Backdoor Man igazi kanszagú óda, csajozás oltárán, az OM Valami Amerikája, egy fülből kitörölhetetlen riffel amivel dob szorosan együtt él. Dalpremieres rovatunkba is eltettük ezt lüktető slágert, amit rádióban is szívesen nap mint nap elviselnék. Mindkét számra igaz, hogy kb. a harmadik percnél – mikor akár végett is érhetne – a Gábor Andris szólóval löki vissza a refrénbe.

12081003_10153763947731995_426257291_n

Setlist Ozone Mama lemezbemutató (GM) fotó: Székely Marci

A visszafogottabb hangvételű és Gypsy Girl-ben és Man ont the Run kerül elő a vagabond témája: míg előbbiben az éjszakai bódulatot idézi meg a gitár lebegő-vibráló, pszichedélikus hangja, blues tónusra építve, addig utóbbiban a poroszkáló szív, a cigánylány iránt megfogalmazott érzéseket gyűjti össze. A Hard Times jó példája annak a dalszerkesztésnek, mikor a verzék egy-egy sora között a gitár rifftémával reagál, az albumon hallható jó kis vokált nem kaptuk meg élőben. Ellenben mind ebben mind a Kings and Rules-ban Székely kieresztett hangját és üvöltéseit megtapasztalhattuk. Az album második legerősebb száma ez utóbbi, a ritmus sebességével való játék: gyorsítás és kézifékes megoldás teszi igazán izgalmassá a dalt. A Siren’ Call című első harmadának dörmögő dobtémája, Székely és Gábor ének- és gitárhangjának szintén mély és sötétebb jegyek kiemelése a verzéknél, egy alapjában egyszerű szerkesztést, de mégis érett, kidolgozott oldalukat mutatták meg. Annyira jó, hogy azt hittem ez nem is az övéké. Élőben talán a buli fokozott hangulata miatt, nem hangzott, de az album negyedik gyöngyszeme a Hope. Lassú, búcsúzásra és programzárásra született dal, simogató-támogató akusztikus gitárral. Még, acapella, hangszerek nélkül is szívesen meghallgatnám, akár még szélesebb hangszínterjedelemben.

Értékelés

Nyolc szám végeztével aztán befejezték a Sonic bemutatását, és belekezdtek egy The Cult nótába és régebbi dalaikba. Úgy is folytathatnám, hogy csak a kötelező gyakorlat után csináltak meg a felszabadult bulit, de nem. Az első perctől kezdve magabiztosan, tolták el a harmadik albumot, de nem olyan Punnany-féle mellénnyel. Székely visszafogott felkonfjai és Gábor Andris poénjai, kontrái mellett jöttek a dalok egymás utánjában, mindenféle bizonytalanságot nélkülözve a srácok arcán. Pörgős, közép tempójú és lassú számok egyaránt jól felépítettek, nincs benne felesleg vagy unalmas momentum. A gitárszólók kidolgozott, tele vannak dallammal, ritmikával

Lemezbemutatók sajátja, hogy a rajongók, tisztelettel és alázattal végigállják a fellépést és csak a régebbi számoknál derülnek fel és tapsolnak igazán. Még a családias hely szellemét is belekalkulálva ez máshogy volt. Valószínűleg többen előhallgatták az albumot, de nem is kellett, hozzá szakértő fül, hogy a zene, amit játszottak meggyőzzön. Végig az volt az érzésem, hogy nem is egy új albumot hallok, hanem egy tribute banda adja elő szeretett együttesének jól begyakorolt számait, ahol ugye igazán nem is az közönség reakciója a kérdés – hisz tudták miért és mire mentek -, hanem a jó zene és a jó hangulat.

 

feszt_o_meter_80

az album értékelése

Tetszett? Vagy menjünk a fenébe? Mondd el kommentben! Szeress minket a Facebookon is, kövess minket Instán, meglátod, jó lesz!

A cikk eredeti forrása: Fesztblog.hu

Miről szól az oldal ?
A zenei vetélkedők résztvevőiről megtudhatsz mindent hasznos információt. Visszanézheted a tehetségekről készült online videókat az RTL és a TV2 csatornának köszönhetően. Minden héten kiesik egy kis csillag ahogy közeledünk a döntőhöz. Az X-Faktor már a sokadik szériát indítja el, de ismét mindenki várja az adásokat.... szóval az idei év is az X-Faktor éve lesz. A Megasztárt most a Voice színpada váltja, ahol ismét fiatal tehetségek mutatkoznak be. Most a legújabb durranás a Voice. Alig több mint két éve indult Hollandiából és máris forradalmasította a zenés műsorokat, szerte a világon.

A tehetségkutató műsorokon kívül itt még rengeteg friss zene hírek várnak. Programok, hírek, rendezvények... Ha hétvégenként bulizni szeretnél menni, akkor itt néz körül, mert rengeteg programajánlattal kedveskedünk nektek. És oldalunk most már kibővült a zenei toplistákkal, a zenei magazinokkal és a zene küldő menüponttal is, itt tudod kedvenc zenei videóidat beküldeni. Oldalunk nem támogatja az illegális zeneletöltést ezért ilyen lehetőséget ne is keressetek, viszont hasznos útmutatót találhattok a legális zeneletöltésről itt: Zene letöltés ingyen YouTubeEsemény kereső

2022. december
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031