Matthew Shipp trió és Magony az A38 hajón

November közepén a kortárs improvizatív zene, a New York-i avantgárd egyik legnagyobb hatású és legaktívabb zongoristája, az A38 Hajón négy éve szólóban fellépett Matthew Shipp koncertezik triójával. A Michael Bisio bőgőssel és Whit Dickeyvel érkező művész legfrissebb, idén megjelent Elastic Aspects című lemezét mutatja be.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Matthew Shipp a kortárs dzsessz legnagyobb zongoristái közé tartozik. A New York-i avantgarde fáradhatatlan és hihetetlenül termékeny alakja az egyik leginkább sokoldalú, számtalan stílust és műfajt ötvöző, nyughatatlan művész.

Az 1960-ban született Shippre a legnagyobb befolyást az ötvenes évek bopja gyakorolta, de – noha nem áll tőle távol a free sem – sosem arról volt híres, hogy purista lenne: már tinédzserkorában rockzenekarokban nyűtte a Fendert, és amikor 1984-ben megérkezett New York-ba, kinyílt előtte a világ. A nyolcvanas évek második felében figyelt fel rá a közönség, amikor a New York-i free szcéna “királya”, David S. Ware hiperintenzív és letaglózóan energikus kvartettjének zongoristája volt.

Shipp azonban mindig a „klasszikusabb”, kevésbé energikus, ám a zenészek intellektuális együttműködésére nagyobb hangsúlyt helyező, a műfaji határokon átvezető utakat kereste. Igen hamar, 1989 tájékán hozta létre saját (később időnként kvartetté bővülő) trióját, a Ware zenekarában megismert William Parkerrel, és különböző formációival, illetve együttműködésekben valósággal ontani kezdte a lemezeket.

Klasszicizáló nu bop-tól elektronikus kísérletekig, laptopkísérettől vonós- és fúvóskarig, avantgarde hiphoptól szvingig ezernyi stílusban kipróbálta magát, miközben jellegzetes, dúsan szerkesztett, tömött akkordokból álló, szélsőséges hangulati és ritmikai váltásokkal operáló játéka mindvégig egyedi és jellegzetes maradt. A keleti-parti avantgárd meghatározó bőgősével, Michael Bisióval és a Ware-zenekarban megismert dobos-ütőhangszeressel, Whit Dickeyvel közös triója a „hagyományosabb”, akusztikus megszólalással kísérletezik. Az évtizedes együttműködés számos lemezt és koncertet eredményezett. A trió ezúttal legfrissebb, 2012-ben megjelent Elastic Aspects című lemezét mutatja be az A38 Hajón.

A trió tagjai

Matthew Shipp: zongora

Michael Bisio: nagybőgő

Whit Dickey: dob


Hivatalos honlapok

http://www.matthewshipp.com/

http://michaelbisio.com/

http://www.aumfidelity.com/dickey.html

 

A Magony együttes 2001-ben alakult Kovács Ferenc azonos című szóló albumának élő előadására. Az együttes vezetője, s zeneszerzője Kovács Ferenc.

Az eredetileg trombitás Kovács Ferenc pályája rendkívül sokszínű. A klasszikus, modern, jazz- és folktanulmányokon kívül ma is sokféle zenekarral szerepel aktívan (Djabe, Dresch Quartet, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band stb.). A benne kiforrott “magony” stílushoz különböző irányultságú, legmagasabban képzett társakat keresett.

A Magony célja ősi, bennünk lévő magyar érzelmeket kifejezni magyarul, a klasszikus, cigány és népi hagyományaink összekovácsolásával.

 

A zenekar tagjai

Kovács Ferenc: hegedű

Bede Péter: szaxofon

Budai Sándor: hegedű

Bajnai Szilárd: dob

Novák Csaba: nagybőgő

 

Hivatalos honlap

http://www.magony.hu

 

Matthew Shipp Trio (USA)
Magony
2012. november 14., szerda 19:30

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

A38 – Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/hu/program/matthew-shipp-trio-us-magony-hu

A cikk eredeti forrása: Fesztblog.hu

Miről szól az oldal ?
A zenei vetélkedők résztvevőiről megtudhatsz mindent hasznos információt. Visszanézheted a tehetségekről készült online videókat az RTL és a TV2 csatornának köszönhetően. Minden héten kiesik egy kis csillag ahogy közeledünk a döntőhöz. Az X-Faktor már a sokadik szériát indítja el, de ismét mindenki várja az adásokat.... szóval az idei év is az X-Faktor éve lesz. A Megasztárt most a Voice színpada váltja, ahol ismét fiatal tehetségek mutatkoznak be. Most a legújabb durranás a Voice. Alig több mint két éve indult Hollandiából és máris forradalmasította a zenés műsorokat, szerte a világon.

A tehetségkutató műsorokon kívül itt még rengeteg friss zene hírek várnak. Programok, hírek, rendezvények... Ha hétvégenként bulizni szeretnél menni, akkor itt néz körül, mert rengeteg programajánlattal kedveskedünk nektek. És oldalunk most már kibővült a zenei toplistákkal, a zenei magazinokkal és a zene küldő menüponttal is, itt tudod kedvenc zenei videóidat beküldeni. Oldalunk nem támogatja az illegális zeneletöltést ezért ilyen lehetőséget ne is keressetek, viszont hasznos útmutatót találhattok a legális zeneletöltésről itt: Zene letöltés ingyen YouTubeEsemény kereső

2021. június
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930