Francia finomságok japán körítéssel

Az A38 Hajó koncertterme csurig megtelt vasárnap este. Egy csomó ember verődött össze tizenévesektől a nagymamákig és persze a nagypapákig bezárólag, hogy meghallgassa Jane Birkint, amint Serge Gainsbourg dalait énekli.

Hogy tud egy eredetileg angol nő ennyire francia lenni?

Mert Jane Birkin Londonban született 65 évvel ezelőtt, amikor 1968-ban Párizsba érkezett még csak nem is beszélt franciául. Ennek ellenére azonnal filmszerepet kapott, találkozott Serge Gainsbourggal, egymásba szerettek, párban vele Brigitte Bardot helyett elénekelhette a Je t’aime … moi non plus című botrányosan erotikus számot, és már övé is volt a világ, a hozzá járó hírrel együtt. Egy angol nőé, akinek franciaságához kétség sem férhet.

Jane BirkinA Serge Gainsbourg & Jane via Japan turné, mint azt a cím is mondja, Japánból indult, célja, hogy segítse a földrengésben sérült, kárt szenvedett gyerekeket. Természetesen a budapesti koncert alatt is ott volt a színpad elején a persely, amibe be lehetett tuszkolni az adományokat.

A koncert varázslatos volt és a varázslatot egyértelműen Jane Birkin teremtette a maga egyszerűségével, természetességével, barátságosságával és azzal a szeretettel, ami minden szavából áradt a dalok, az azokat író Serge Gainsbourg iránt.
A dalok franciául szóltak, közöttük Jane angolul – és néha franciául is a jelenlévő nagy létszámú és lelkes francia rajongók kedvéért – beszélt és mesélt a közönségnek az ő Serge-ről. A művészről, aki minden mai francia és nem francia szövegírónak példaképe, akinek szövegeit nem lehet és nem is érdemes angolra fordítani – az utóbbi állítást bizonyítandó elmondta a Je t’aime pár szavát angolul -, aki nem csak zeneszerző és költő volt, de filmrendezőként is számon tartják. Mesélt pár szám keletkezéséről, de leginkább, természetesen, énekelt. A koncert második felében még a közönség közé is lesétált, és a hangokból ítélve egy szerencsés francia úrral még táncolt is pár lépést – bár ez részemről csak találgatás, mivel sajnos ezt a tömeg teljesen takarta előlem.

Nem, a Je t’aime nem volt az eljátszott számok között, pedig őszintén kíváncsi lettem volna rá, hogy mint lehet ezt a dalt színpadon elénekelni. Nem tudtam meg, mégsem volt hiányérzetem a koncert végén,  ámbár, a nagyszerű este a tökéletes jelzőt akkor kaphatta volna meg, ha a dalokat egy asztal mellett ülve, finom vörösbort iszogatva hallgatom egy titokzatos idegennel, aki még velem is nagyszerűen táncol.

Ha több képre vagy kíváncsi, akkor irány FB oldalunk!

 

 

 

 

 

 


 

 

Tovább

Miről szól az oldal ?
A zenei vetélkedők résztvevőiről megtudhatsz mindent hasznos információt. Visszanézheted a tehetségekről készült online videókat az RTL és a TV2 csatornának köszönhetően. Minden héten kiesik egy kis csillag ahogy közeledünk a döntőhöz. Az X-Faktor már a sokadik szériát indítja el, de ismét mindenki várja az adásokat.... szóval az idei év is az X-Faktor éve lesz. A Megasztárt most a Voice színpada váltja, ahol ismét fiatal tehetségek mutatkoznak be. Most a legújabb durranás a Voice. Alig több mint két éve indult Hollandiából és máris forradalmasította a zenés műsorokat, szerte a világon.

A tehetségkutató műsorokon kívül itt még rengeteg friss zene hírek várnak. Programok, hírek, rendezvények... Ha hétvégenként bulizni szeretnél menni, akkor itt néz körül, mert rengeteg programajánlattal kedveskedünk nektek. És oldalunk most már kibővült a zenei toplistákkal, a zenei magazinokkal és a zene küldő menüponttal is, itt tudod kedvenc zenei videóidat beküldeni. Oldalunk nem támogatja az illegális zeneletöltést ezért ilyen lehetőséget ne is keressetek, viszont hasznos útmutatót találhattok a legális zeneletöltésről itt: Zene letöltés ingyen YouTubeEsemény kereső

2020. november
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30