Film készülhet Julian Assange történetéről

Több hollywoodi filmstúdió verseng azért, hogy filmet készíthessenek Julian Assange-ról, a WikiLeaks alapítójáról.
Julian Assange ausztrál újságíró, internetes aktivista leginkább a WikiLeaks főszerkesztőjeként és szóvivőjeként ismert. Számos országban élt, több előadást tartott a sajtószabadságról, a cenzúráról és az oknyomozó újságírásról. A wikileaks.org internetes portált 2006-ban alapította. Eleinte bárki tölthetett fel anyagokat az oldalra, melyek kormányok és nagy cégek cenzúrázott és titkosított információit tartalmazták. A feltétel az volt, hogy azok eredetiek legyenek, és ez legyen az első nyilvánosságra hozataluk helye. Milliószámra töltöttek fel anyagokat a honlapra, ahol később szerkesztők vették át a tartalom kezelését.

A WikiLeaks 2010 tavaszán a „Collateral Murder” („járulékos gyilkosság”) című videóval robbant be a köztudatba, mely az amerikai hadsereg egy 2007-es bagdadi helikopteres támadását mutatja. Egy Apache Longbow harci helikopter fedélzeti ágyújának keresőjén keresztül látható, amint az amerikaiak tüzet nyitnak egy csoport irakira, akik között ártatlanok is voltak, köztük a Reuters két helyi munkatársa is. A felvétel közben hallhatóak a katonák cinikus megjegyzései. A videó világszerte felháborodást keltett.

A Pentagon egy 120 fős csoportot hozott létre a WikiLeaks-ügyek kezelésére, mivel a portál folytatta a háborús jellegű dokumentumok kiteregetését. Az oldal második nagyobb botránya egy mintegy 251 ezer amerikai diplomáciai levélváltás dokumentumainak kiszivárogtatása lett. Ekkor már a WikiLeaks-ügy egyre inkább Assange-ra hegyeződött ki. Az oldal szükséges hátterét világszerte önkéntesek százai biztosítják. Assange szerint az emberiség meghatározó küzdelme az, amelyik az egyén és az intézmények között zajlik. Kafkához, Köstlerhez és Szolzsenyicinhez hasonlóan hitte, hogy az intézményes hierarchiák megrontják a kreativitást, az igazságot, a szeretetet, az együttérzést, és eltorzítják az emberi szellemet.

2010-ben a WikiLeaks alapítóját két egykori munkatársa nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta meg. Emiatt körözi a svéd hatóság Assange-ot, aki tagadja a vádakat, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Ecuador londoni nagykövetségére menekült és politikai menedékjogot kért miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította Assange – két éve húzódó – kiadatási ügyének újratárgyalását. Az ellen harcol, hogy Nagy-Britannia kiadja Svédországnak, mivel valószínű, hogy a svédek kiszolgáltatnák az Amerikai Egyesült Államoknak, ahol a bizalmas WikiLeaks-iratok  nyilvánosságra hozása miatt halálbüntetés fenyegetheti.

Ügyvédei mindenesetre elérték Assange szabadlábra helyezését. A WikiLeaks-alapítónak 200 ezer font (72 millió forint) készpénzóvadékot és további 40 ezer font (14 millió forint) biztosítékot kellett letétbe helyeznie annak fejében, hogy szabadlábon védekezhessen.

Sajtóértesülések szerint több hollywoodi filmstúdió szeretne filmet készíteni a WikiLeaks-alapító történetéről. A Time Warner, a Universal Pictures, az Annapura Pictures és egy berlini produkciós cég is érdeklődik Assange történetének megfilmesítése iránt. A WikiLeaks-alapító még egyelőre nem adta el a történetéhez fűződő jogokat, így a film jobbára csak a róla írt könyvekre támaszkodhat.

Seres Dóra

Tovább

Miről szól az oldal ?
A zenei vetélkedők résztvevőiről megtudhatsz mindent hasznos információt. Visszanézheted a tehetségekről készült online videókat az RTL és a TV2 csatornának köszönhetően. Minden héten kiesik egy kis csillag ahogy közeledünk a döntőhöz. Az X-Faktor már a sokadik szériát indítja el, de ismét mindenki várja az adásokat.... szóval az idei év is az X-Faktor éve lesz. A Megasztárt most a Voice színpada váltja, ahol ismét fiatal tehetségek mutatkoznak be. Most a legújabb durranás a Voice. Alig több mint két éve indult Hollandiából és máris forradalmasította a zenés műsorokat, szerte a világon.

A tehetségkutató műsorokon kívül itt még rengeteg friss zene hírek várnak. Programok, hírek, rendezvények... Ha hétvégenként bulizni szeretnél menni, akkor itt néz körül, mert rengeteg programajánlattal kedveskedünk nektek. És oldalunk most már kibővült a zenei toplistákkal, a zenei magazinokkal és a zene küldő menüponttal is, itt tudod kedvenc zenei videóidat beküldeni. Oldalunk nem támogatja az illegális zeneletöltést ezért ilyen lehetőséget ne is keressetek, viszont hasznos útmutatót találhattok a legális zeneletöltésről itt: Zene letöltés ingyen YouTubeEsemény kereső

2020. november
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30