Bartók Béla előtt tiszteleg a Góbé folk-disco szerelmes dala

Bartók Béla előtt tiszteleg a Góbé folk-disco szerelmes dala
A Miért kell? című dalban egyszerre kap helyett a szerelmi bánat, az elengedés és a buli, de eközben még Bartók Béla munkássága előtt is tiszteleg a csavaros népi popzenében utazó Góbé. A közönség az új számot élőben először március 3-án, az Akvárium Klubban hallhatja.

A Góbétól már megszokhattuk, hogy meglehetősen rafinált módon nyúlnak a népzenéhez, amelyet mesteri módon „házasítanak” olyan könnyűzenei műfajokkal, mint a reggae, a jazz, a rock, a dnb vagy éppen a disco – mégis megőrizve a dalok népzenei gyökerét.

Hasonlóképpen ahhoz a gondolatisághoz, amelyet a 20. század elején Kodály és Bartók kezdett a klasszikus zenében. A Góbé Miért kell? című új klipes dalát is ez jellemzi. A zenekar egyébként szívesen nyúl a Bartók-örökséghez, 2021-ben megjelent Bartók 44 duó duplalemezéért Fonogram-díjat is kapott.

Az új szám zenei alapját az adta, ahogy a srácok próbák közt és beállásokkor kísérleteztek és viccelődtek: „A hangbeálláson a tambura különféle »sikálós«, ritmusos riffekkel kísérleteztem elektronikus megszólalásra hajazó, de akusztikus hangzásokat keresve. Az egyik ilyen beálláskor Áron (Czupi Áron, dob) szintén rákattant erre a keresgélésre, és elkezdett rádobolni az egyik visszatérő »sika« témára, amibe a többiek is bekapcsolódtak. A visszatérő zenei poénforrásból időközben formát öltött egy zenei alapgondolat, amelyből később a dal született” – meséli a dal születéséről Egervári Mátyás, a zenekar cimbalmosa.